Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Παγκ. Μέρα Γιόγκα: 3+1 στάσεις για καλή διάθεση, έξτρα αυτοπεποίθηση και λιγότερο στρες

Γιατί η γιόγκα δεν φτιάχνει μόνο κορμί, αλλά και ψυχολογία!

Κάπου είχα διαβάσει μια μαμά να γράφει στο blog της πως τα παιδιά της την ενθαρρύνουν να πηγαίνει για γιόγκα γιατί, όπως της έχουν πει, «μετά τη γιόγκα είσαι καλύτερη μαμά». Μπορεί η κόρη και ο γιος μου να μην μου έχουν πει ακόμη αν μετά τη γιόγκα είμαι κι εγώ καλύτερη μαμά, γιατί την ώρα που τελειώνει το μάθημά μου εκείνα βρίσκονται στα κρεβάτια τους, ξέρω όμως ότι κάθε φορά βγαίνοντας από την αίθουσα είμαι καλύτερος άνθρωπος (οπότε, και καλύτερη μαμά): ακόμα και τις χειρότερες μέρες, που όλα έχουν πάει στραβά, είμαι πολύ πιο χαρούμενη και ήρεμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση!

Το ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τη γιόγκα, ενώ στην Ελλάδα συχνά κανείς δυσκολεύεται να χωρέσει το στρωματάκι του σε αίθουσες όπου δεν πέφτει καρφίτσα, φυσικά δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους επιστήμονες: ερευνητές μεγάλων πανεπιστημίων έχουν δημοσιεύσει έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν επιστημονικά το πόσο μας βοηθά η γιόγκα όσον αφορά την ψυχολογία μας. Η ψυχίατρος δρ Chris Streeter από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Βοστόνης απέδειξε πως όσοι κάνουν γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα από μία ώρα είναι ψυχικά πιο υγιείς σε σύγκριση με όσους ασκούνται με διαφορετικό τρόπο, αφού τα επίπεδα GABA στον οργανισμό τους είναι κατά πολύ ψηλότερα. «Ο GABA», όπως εξηγεί η ίδια, «είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής τα επίπεδα του οποίου είναι πολύ χαμηλά σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ έχει συνδεθεί επιστημονικά και με τις αγχώδεις διαταραχές. Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η γιόγκα βοηθάει όσους πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, αλλά με αυτή την έρευνα φάνηκε επίσης καθαρά πως ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν ξανακάνει γιόγκα είχαν καλύτερη διάθεση».

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στο επιστημονικό περιοδικό BioPsychoSocial Medicine απέδειξε πως όσοι ασχολούνται για αρκετό καιρό με τη γιόγκα βιώνουν σε μικρότερο βαθμό αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο και θυμό, ενώ έχουν περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.



ΓΙΑΤΙ & ΠΩΣ Η ΓΙΟΓΚΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Όταν δεν είμαστε καλά ψυχολογικά, αυτό οφείλεται στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Και στην πλειονότητά τους, οι σκέψεις μας είναι αρνητικές, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε. Με τη γιόγκα, το πρώτο πράγμα που καταφέρνει κανείς είναι να βγάλει από το μυαλό του όλες αυτές τις σκέψεις. Μέσα στη μέρα μάς συμβαίνει πολλές φορές το σώμα μας να είναι κάπου, αλλά το μυαλό μας να ταξιδεύει αλλού: είμαστε για καφέ με τις κολλητές μας, αλλά ο νους μας τρέχει στην επόμενη Παρασκευή, που θα ανακοινωθεί στο γραφείο το νέο κύμα απολύσεων. Κάθε καλός yoga instructor επαναλαμβάνει πολλές φορές στους μαθητές του να παραμένουν επικεντρωμένοι στον εαυτό τους και στην αναπνοή τους. Όταν το μυαλό μας εστιάζει σε ένα πράγμα (στην αναπνοή μας, το σώμα μας…), δεν αφήνει χώρο ώστε να τρυπώσουν σκέψεις που μας αγχώνουν, μας στεναχωρούν και σαμποτάρουν την ευτυχία μας!

Το ίδιο συμβαίνει και στο τέλος του μαθήματος, το οποίο κλείνει με χαλάρωση και διαλογισμό. Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο διαλογισμός ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα και με αυτόν τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, χαρίζοντάς μας γαλήνη κι ισορροπία.

Για σήμερα, που είναι η πρώτη Παγκόσμια Μέρα Γιόγκα (καθιερώθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο από τον ΟΗΕ), συγκεντρώσαμε μερικές (από τις πολλές) στάσεις της γιόγκα που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία μας, πέρα από τις αναπνοές και το διαλογισμό:

1.       Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ: Μειώνει το άγχος



Σκέψου τι συμβαίνει όταν είμαστε αγχωμένες: είμαστε σφιγμένες και νιώθουμε ανασφάλεια. Στη στάση της καμήλας μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε το σώμα και κατ’ επέκταση τον εαυτό μας, αφού το στήθος βγαίνει προς τα έξω, οι ώμοι, η κοιλιά και ο λαιμός τεντώνουν και ανοίγουν, και όλα αυτά, με ασφάλεια, αφού τα χέρια, τα πόδια και η μέση μας μας στηρίζουν τέλεια.

HOW TO: Ακουμπάμε στο πάτωμα γόνατα (στο άνοιγμα της λεκάνης), κνήμες και κουντεπιέ και φέρνουμε τους μηρούς και τον κορμό κάθετα. Με τον κόκκυγα προς τα μέσα και κρατώντας μέσα τον αφαλό, φέρνουμε το δεξί χέρι τεντωμένο πρώτα μπροστά και, διαγράφοντας κύκλο, ανοίγουμε προς τα πίσω ώστε να πιάσουμε τον δεξή αστράγαλο. Επαναλαμβάνουμε με το αριστερό χέρι, φροντίζοντας να κρατάμε τη μέση και τους μηρούς στη θέση τους, ενώ η κάμψη είναι ψηλά στην πλάτη. Τραβάμε τους ώμους μακριά από τα αφτιά και φέρνουμε τις ωμοπλάτες όσο πιο κοντά μεταξύ τους, ώστε να ανοίξει καλά το στήθος. Αφήνουμε το κεφάλι να πέσει απαλά προς τα πίσω, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το λαιμό, το κέντρο του λόγου μας. Για να επιστρέψουμε χωρίς να ζορίσουμε τη μέση, αφήνουμε τη λεκάνη να καθίσει στις φτέρνες συνεχίζοντας να κρατάμε τους αστραγάλους και φέρνουμε αργά το μέτωπο να ακουμπήσει στο πάτωμα μπροστά.


2.       ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΙΙ: Αυξάνει την αυτοπεποίθηση



Είναι αδύνατο να νιώθουμε σιγουριά για τον εαυτό μας και ταυτόχρονα θλίψη ή στεναχώρια. Οι στάση του πολεμιστή ΙΙ δεν ονομάζεται τυχαία έτσι, αφού τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά μας και διώχνει μακριά τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις.

HOW TO: Στεκόμαστε με τα πόδια ανοιχτά, τα δάχτυλα των ποδιών κοιτάζουν προς τα εμπρός και τεντώνουμε τα χέρια στο πλάι, ώστε να σχηματίζουν μια ευθεία, παράλληλα με το έδαφος. Φέρνουμε τα χέρια στη μέση και κρατώντας το αριστερό πόδι σταθερό και τη λεκάνη να κοιτάζει μπροστά, ανοίγουμε στο πλάι το αριστερό ακόμα πιο πολύ, γυρίσουμε τα δάχτυλα να «κοιτάξουν» δεξιά και λυγίζουμε το δεξί γόνατο μέχρι ο μηρός να σχηματίσει  90ο με το πάτωμα. Φροντίζουμε το γόνατο να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο και να μην πέφτει προς τα μέσα. Τεντώνουμε τα χέρια παράλληλα με το πάτωμα, κρατάμε τους ώμους σε μια ευθεία, το στήθος ανοιχτό και να κοιτάζει μπροστά και τις παλάμες προς τα κάτω. Το βλέμμα γυρίζει στα δάχτυλα του δεξιού χεριού. Επιστρέφουμε στη αρχική θέση και επαναλαμβάνουμε από την αριστερή πλευρά.


3.       Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ: Διώχνει τη θλίψη



Έχει αποδειχθεί ότι οι στάσεις στις οποίες κάμπτουμε την πλάτη, όπως αυτή της ημισελήνου,  απελευθερώνουν στον οργανισμό ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας και της χαράς.

HOW TO: Στεκόμαστε όρθιες με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης. Με την εκπνοή, τεντώνουμε πίσω το αριστερό πόδι, ενώ λυγίζουμε το δεξί σε γωνία 90ο (προσέχουμε το γόνατο να παραμείνει πάνω από τον αστράγαλο). Κρατάμε τον κορμό κάθετο και τη λεκάνη να κοιτάζει μπροστά και τεντώνουμε τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι. Οι ώμοι μένουν κάτω, τα χέρια κοντά στα αφτιά, οι ωμοπλάτες πλησιάζουν η μία την άλλη και τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού πατούν καλά κάτω. Επιστρέφουμε και επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

4.       ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ: Ηρεμεί το μυαλό και το νευρικό σύστημα



Το σώμα και το πνεύμα μας ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αρμονία, συνδυάζοντας την κίνηση με την αναπνοή. 

HOW TO: Ερχόμαστε στα τέσσερα, ακουμπώντας στο πάτωμα τις παλάμες κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τα ισχία, στο άνοιγμα της λεκάνης. Το κουντεπιέ (και όχι τα δάχτυλα των ποδιών) ακουμπάει επίσης στο δάπεδο. Με την εισπνοή, με τεντωμένα τα χέρια, φέρνουμε κοντά τις ωμοπλάτες, ανοίγουμε το στήθος, τεντώνουμε την πλάτη και το κεφάλι ακολουθεί την κίνηση, κοιτάζοντας ψηλά. Με την εκπνοή κάνουμε την αντίθετη κίνηση: εκπνέοντας βγάζουμε όλο τον αέρα από την κοιλιά, κουλουριάζουμε την πλάτη και την σπρώχνουμε ψηλά, ενώ ταυτόχρονα στρίβουμε προς τα μέσα τους ώμους για να ανοίξουν οι ωμοπλάτες. Το κεφάλι πάλι ακολουθεί την κίνηση της σπονδυλικής στήλης: φέρνουμε το πιγούνι προς τα μέσα και τεντώνουμε τον αυχένα. Αν θέλουμε να στείλουμε την κάμψη ψηλότερα στη σπονδυλική, προς την θωρακική μοίρα, μπορούμε προαιρετικά κατά την εισπνοή να μετατοπίζουμε ελαφρά το βάρος μας προς τα πόδια, ενώ κατά την εκπνοή να στηριζόμαστε λίγο περισσότερο στα χέρια.  


Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου