Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Έκανες λάθος και θέλεις να ζητήσεις συγγνώμη; Αυτός είναι ο τρόπος.

5 tips αν θέλεις ο άλλος να σε συγχωρέσει που τον πλήγωσες 

Έκανες λάθος. Άργησες να πας στην εκδήλωση με τους συναδέλφους και το αφεντικό του, ενώ σου είχε πει πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον. Του μίλησες άσχημα. Αποκάλυψες μπροστά στην παρέα σας κάτι πολύ προσωπικό του. Είχατε συμφωνήσει για κάτι κι εσύ τελικά έκανες του κεφαλιού σου. Όσο τέλειες σύντροφοι κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε, πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη, άλλες φορές πιο αθώα κι άλλες πιο σοβαρά. Όλες όμως τις φορές αυτά τα λάθη στοιχίζουν στον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, τον πληγώνουν. Και μαζί πληγώνουν την εμπιστοσύνη του και την ίδια τη σχέση. Αν ήρθε η ώρα να διορθώσεις κάτι για το οποίο ευθύνεσαι εσύ, το ξέρεις, χρειάζεται να αρχίσεις ζητώντας συγγνώμη και χρειάζεται να το κάνεις σωστά αν θέλεις ο άλλος να σε συγχωρέσει.

Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να ζητήσει κανείς συγγνώμη; Ασφαλώς, λέει η κλινική ψυχολόγος δρ Deborah R. Glasofer και προτείνει 5 tips για να εισακουστεί η συγγνώμη μας και να διορθώσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα πράγματα:

1.       Διάλεξε τη σωστή στιγμή
Μπορεί να λένε ότι στη βράση κολλάει το σίδερο, αλλά όσον αφορά τη συγγνώμη, μάλλον ισχύει το αντίθετο: «προτίμησε να καταλαγιάσει το όλο θέμα πριν απολογηθείς», ισχυρίζεται η Glasofer. «Έτσι, όχι μόνο θα προετοιμάσεις καλύτερα αυτά που θέλεις και χρειάζεται να πεις, αλλά επιπλέον, θα έχεις το χρόνο να σκεφτείς και ποιες διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν στην πράξη».

2.       Μείνε στο θέμα
Ακόμα κι όταν ζητάμε συγγνώμη είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε να κατηγορούμε τον άλλο γενικεύοντας την κατάσταση, αλλά είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, λέει η ειδικός, αντί να πούμε «Συγγνώμη που σου φώναξα, αλλά ποτέ δεν με αφήνεις να τελειώσω τη φράση μου», είναι καλύτερα να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένες γίνεται λέγοντας «Συγνώμη που σου φώναξα εχθές όταν διαφωνήσαμε για το τάδε. Εκνευρίστηκα γιατί με διέκοψες πριν προλάβω καν να σου πω όλα όσα ήθελα».



3.       Χρησιμοποίησε πρώτο πρόσωπο
«Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι όταν ζητάμε συγγνώμη να μιλάμε στο πρώτο πρόσωπο. Απόφυγε να κατηγορείς τον άλλο και μίλησε για τα δικά σου συναισθήματα, αυτά που σε οδήγησαν στο να χρειάζεται τώρα να ζητήσεις συγγνώμη».

4.       Πρόσεξε όσα λέγονται αλλά και όσα δεν λέγονται
Το μισό μήνυμα που περνάμε σε κάθε μας επικοινωνία εξαρτάται από τη γλώσσα του σώματός μας, λέει η Glasofer. «Κοίταζε στο σύντροφό σου στα μάτια όσο του μιλάς, κράτα ανοιχτή στάση και μίλα με ήρεμο τόνο». Έτσι, το μήνυμα που θα περάσεις θα λέει «συγγνώμη» αντί για «είμαι θυμωμένη/θέλω απλώς να βγάλω από μέσα μου όσα σου κρατάω/έχω δίκιο και το ξέρω».

5.       Μπες στη θέση του
Προσπάθησε να καταλάβει πώς νιώθει ο άλλος τόσο κατά τη διάρκεια του τσακωμού όσο και της συγγνώμης. Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ο σύντροφός σου για να καταλάβει ότι πράγματι εννοείς τη συγγνώμη; Πώς θα ένιωθε καλύτερα ότι τον καταλαβαίνεις και λαμβάνεις υπόψη σου και τη δική του πλευρά;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ακολουθώντας αυτά τα βήματα, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας να καταλάβει πως πράγματι έχουμε μετανιώσει για ό,τι έχει συμβεί και να δεχτεί τη συγγνώμη μας

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου