Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ζήσε τη στιγμή: τα 3 πανεύκολα βήματα προς την ευτυχία

Οι συμβουλές ενός γκουρού για να μην αφήνουμε τη ζωή να μας προσπερνά 


Είναι η τρίτη σου μέρα στο νησί, αλλά το μυαλό σου δεν λέει να ξεκολλήσει. Είσαι ξαπλωμένη δίπλα στη θάλασσα, παρέα με το αγόρι σου και τους κολλητούς σας, το beach bar παίζει καταπληκτική μουσική, όμως εσύ ανησυχείς για το πώς θα είναι τα πράγματα τον Σεπτέμβριο. «Θα έχω ακόμα δουλειά ή θα είμαι στο επόμενο κύμα απολύσεων; Θα πληρωθούμε για να πληρώσω τα δάνεια και τους λογαριασμούς;». Και πριν να το καταλάβεις, έχει έρθει η ώρα της επιστροφής στον Πειραιά κι οι μπαταρίες σου είναι ακόμα άδειες. Δεν υπάρχει ειδικός στον τομέα του self-help που να μην έχει σταθεί σε αυτό: όταν δεν ζούμε στο τώρα, με το να αναλωνόμαστε στο παρελθόν ή με το να ανησυχούμε για το μέλλον, αφήνουμε να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια μας οι σημαντικότερες ευκαιρίες να νιώσουμε ευτυχισμένες.

Ο Deepak Chopra, πασίγνωστος γκουρού της ευτυχίας, είπε πρόσφατα στο online σεμινάριο που διοργάνωσε μαζί με την Oprah Winfrey με τίτλο «ManifestingGrace through Gratitude», ότι όταν δεν εκτιμάμε τη στιγμή, αυτό που μας δίνεται απλόχερα στο τώρα, όχι μόνο δεν βλέπουμε τους λόγους που πάντα έχουμε για να είμαστε ευτυχισμένες, αλλά επιπλέον, δεν κάνουμε χώρο στη ζωή μας ώστε να έρθουν και άλλες όμορφες στιγμές.

Τι προτείνει ώστε να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε κάθε μικρή στιγμή της ζωής και τα δώρα που φέρνει μαζί της για την ψυχή μας;

1.       «Όποτε νιώθεις άγχος ή ανησυχία, κλείσε τα μάτια και φαντάσου την τέλεια μέρα στην παραλία. Δες το φως του ήλιου να αντανακλάται στο νερό, μύρισε το αεράκι, νιώσε το να σου χαϊδεύει το δέρμα, αισθάνσου τη ζεστή άμμο στα πόδια σου. Έπειτα, άνοιξε τα μάτια σου».

Με τον απλούστατο αυτό τρόπο, θα έχουμε φορτίσει τις μπαταρίες μας νιώθοντας με όλες μας τις αισθήσεις την ομορφιά που μας προσφέρεται απλόχερα – άλλωστε εμείς εδώ στην Ελλάδα τέτοιες στιγμές έχουμε το προνόμιο να τις ζούμε πολύ συχνά. Μένει μόνο να είμαστε πραγματικά εκεί, με το να τις εκτιμούμε.



2.       Να κάνουμε διαλογισμό. «Όταν διαλογιζόμαστε, μαθαίνουμε να ζούμε στο τώρα, χωρίς να περιμένουμε τίποτα. Δεν μας λείπει τίποτα. Απλώς είμαστε. Και αυτή είναι η πολυτιμότερη αίσθηση».

Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνικές διαλογισμού, ο Chopra συνήθως προτείνει να επαναλαμβάνουμε κάποιο μάντρα και όταν μας διακόπτουν οι σκέψεις μας, απλώς να τις διώχνουμε μακριά και να παραμένουμε συγκεντρωμένες στο μάντρα.

3.       Γραπτές ασκήσεις, για να αρχίσουμε να ζούμε στο τώρα. 1. «Αυτή τη στιγμή, σταμάτησε ό,τι κι αν κάνεις και κοίταξε γύρω σου, προσπαθώντας να είσαι όσο πιο πολύ γίνεται στο εδώ και τώρα. Περίγραψε σε ένα φύλλο χαρτί την εμπειρία σου». 2. «Γράψε τρία πράγματα που σε κάνουν να χάνεις τη στιγμή. Π.χ. μπορεί να σε διακόπτουν άλλοι άνθρωποι, να είσαι πολύ κουρασμένη από την πολλή δουλειά ή να χάνεσαι στις αναμνήσεις από το παρελθόν». 3. «Τώρα, γράψε τρόπους ώστε να ελαχιστοποιείς όσα σου αποσπούν την προσοχή από το τώρα».

Για όλες εμάς που συνήθως τρέχουμε από το πρωί έως το βράδυ, το να ζούμε τη στιγμή δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Σιγά σιγά όμως, αν αρχίσουμε με μικρές κινήσεις όπως αυτές που προτείνει ο Deepak Chopra, μπορούμε να μάθουμε να πατάμε pause και να απολαμβάνουμε το τώρα. Απ’ ό,τι λένε όλοι οι ειδικοί της αυτοβοήθειας, αξίζει, αφού η ανταμοιβή είναι μεγάλη: στα μικρά καθημερινά και πιο απλά πράγματα κρύβεται το μυστικό της ευτυχίας. Αρκεί να είμαστε εκεί για να το δούμε.

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

1 σχόλιο: